LINTUKIRJA

Muita dokumentteja
Ulkomailla kuvatutPalmanova, Mallorca 3. - 10.5.2014


Tässä on kerrottu linnuista, joita on nähty Mallorcalla 3. - 10.5.2014. Koska kokemukseni alueen linnuista on olematonta, on esitettyihin määrityksiin suh­tau­duttava varauksellisesti.

Matka ei ollut varsinaisesti linturetki, eikä mukana ollut lainkaan optiikkaa. Kaikki kuvat on otettu taskukameralla.

Korjaukset ja kommentit otetaan kiitollisena vastaan osoitteessa pekka.sarvelanetti.fi (älä siirrä osoitetta kopioimalla).

This is a description of birds seen in Mallorca 3. - 10.5.2014. Since I have no experience about birds in the area or nearby, one should be cautioned about the species named. Note that some of names are proposals, not identification.

I was not actually birding, but all observations are found during normal holiday actions. All pictures are taken with a pocket camera. I will appreciate any identification help. My e-mail address is pekka.sarvelanetti.fi (do not copy, but write).

I am sorry that the text is not available in English, except the bird names in parenthesis. See also black links below for pictures.turkinkyyhky
Hola. Niinkuin kaikkialla Euroopassa, matkailija törmää ensim­mäi­senä pulusiin. Mallorcalla oli (ainakin) kolme pululajia: turkinpulu (Streptopelia decaocto / Collared Dove), sepelpulu (Columba palumbus / Wood Pigeon) ja peruspulu (Columba livia / Domestic Dove). Kuvassa turkinkyyhky.

Pikkulinnuista tavallisin oli varpunen (Passer domesticus / House Sparrow). Vaikka kuinka yritin löytää italianvarpusta tai espan­jan­varpusta (oik. pensasvarpunen), eivät ne suostuneet muuttumaan näiden näköisiksi.

Muita varpuslintuja oli mm. mustarastas (Turdus merula / Blackbird) ja samettipääkerttu (Sylvia melanocephala / Sardinian Warbler).

Kuten niin usein, monet niistä jäivät tunnistamatta, kuten tämä. Vähän siinä on varpusmaisuutta, mutta ei taida olla se.

Tämä puolestaan muistuttaa kovasti viherpeippoa (Carduelis chloris / Greenfich). Ja viher­peip­po­maista ryystämistäkin siellä kuuli usein. Mutta käyttämäni lähdekirja sanoo, että niitä on siellä vain talvisin.

Tämän sentään uskaltaa tunnistaa: harmaasieppo (Muscicapa striata / Spotted Flycatcher).

Niin, ja Torrent de Pareis -kanjonin kallioseinillä oli muutama kallio­pääs­ky (Ptyonoprogne rupestris / Eurasian Crag Martin). Eivät jääneet kuviin.

Pikkulinnuista voisi vielä mainita vaaleakiitäjän (Apus pallidus / Pallid Swift), vaikka ei olekaan varpuslintu. Niitä oli paljon.

Heti toisena matkapäivänä löytyi miellyttävä yllätys, noin viiden harjalinnun (Upupa epops / Hoopoe) parvi. Valitettavasti ne vain osasivat siirtyä koko ajan vastavalon puolelle.

harjalintu


valimerenlokki
Lokkeihin törmää tietenkin aina merten rannoilla. Viereisessä kuvassa on paikan perusteella välimerenlokki. Tai jos ei ole se, niin sitten medelhavstrut. Eikö? Olisiko sitten Mediterranean Gull? Sillähän on musta pää, joten ei se ainakaan?


Seuraavassa kuvassa ainakin on välimerenlokki (Larus audouinii / Audouin's Gull).

välimerenlokki


Ja tässä sitten medelhavstrut, eli etelänharmaalokki (Larus michahellis / Yellow-legged Gull).

etelänharmaalokki

keltanokkaliitäjä

Matkalla käytiin myös merellä, ja siellä näkyikin mukavaa. Oheisessa kuvassa on käsittääkseni keltanokkaliitäjä (Calonectris diomedea / Cory’s Shearwater), alalajia diomedea. Joskus se nimetään omaksi lajiksi, välimerenkeltanokkaliitäjäksi. Jäi se toiseenkin kuvaan.

Toinen liitäjä aiheutti sitten enemmän miettimistä. Mielestäni se on pikkuliitäjä (Puffinus puffinus / Manx Shearwater). Vaihtoehtoina ovat myös idänpikkuliitäjä sekä alueella todennäköisempi ba­leaa­rien­liitäjä. Pikkuliitäjään päädyin lähinnä kaulan kuvioinnin sekä pyrstön kärkeen ulottuvan valkoisen vatsan perusteella. Lisäksi, jalat eivät juu­ri­kaan ulotu pyrstön taakse.

Tässäkin kuvassa on liitäjä, mutta lajia en arvaile. Luultavasti jompi kumpi edellisistä. Tai sitten jokin kolmas.

Merilinnuista kannattaa mainita vielä merikeiju (Hydrobates pelagicus / European Storm Petrel). Niitä näkyi saaren eteläkärjen tuntumassa alle kymmenen linnun parvi suoraan mereen laskevan pystysuoran kallion edustalla. Vaikka niitä ei katsonutkaan aivan vierestä, tunnistaminen oli helppoa valkoisen siipikuvion ja yläperän perusteella.

Yllätys ei sen sijaan ollut merimetso (Phalacrocorax carbo / Great Cormorant). Yksittäisiä yksilöitä näkyi siellä täällä, mutta parvia eikä edes pareja näkynyt.Pedoista ei ole kuvia. Yksi välimerenhaukka (Falco eleonorae / Eleonora's Falcon) näkyi lennossa ja toisaalla langoilla istui jokin pieni päiväpeto. Mutta Torrent de Pareis -kanjonissa kuului kotkan ääni, jonka tunnistin kirjan avulla vuorikotkaksi (Hieraaetus fasciatus / Bonelli's Eagle). Sillä on melko erikoinen pesä-ääni. Noin tuntia myöhemmin Panta de Gorg Blau -järveltä (tekojärvi?) näkyi kaukana liitelevä kotkalaji. Oletan samaksi lajiksi. Havaintojen välillä oli pari tuntia, paikkojen väli kolmisen kilometriä (maantietä yli kymmenen) ja jälkimmäinen paikka hyvinkin saman kanjonin alueella.

Perhosia ei juuri näkynyt. Muutama kaaliperhosen näköinen ja sitten yksi täpläpapurikko (Pararge aegeria / Speckled Wood).

Lopuksi nilviäisarvoitus: mikä tämä on? Pituutta sillä oli noin 40 cm, ja se on kuvattu aivan rantavedestä uimarannalla. Aluksi se näytti aivan mustalta muovipussilta, mutta kun ohikulkijat jäivät katsomaan sitä, piti itsekin tarkistaa. Vastaus löytyy kuvan alapuolelta.

tunnistamaton


Kuvassa on merietanoihin kuuluva Aplysia fasciata (Mottled Sea Hare). Suomenkielistä nimeä sillä tuskin on.